Soep en sap kuur

Onlangs hoorde ik over een bijzonder effectieve manier om kilo’s kwijt te raken, te weten een soep en sap kuur.

Het enige dat je overdag neemt zijn heerlijke sapjes, en ’s avonds neem je alleen een soepje. Daarmee krijg je voldoende voedingsstoffen binnen, maar val je erg snel af. Na 14 dagen alleen maar soep en sap zul je kilo’s kwijt zijn.

Ik ben vooral benieuwd of iemand zijn ervaring kan delen van zo’n soep en sap kuur!

Dus… wie roept?!

Categories: gezond leven | 2 Comments

Lekker Amerikaans, maar wel lekker Snacks

Het strandweer staat weer voor de deur. Dus wat doen we dan? Jazeker, lekker sporten en op ons eten letten door alleen lekkere snacks te eten die ook gezond zijn!

Uit verveling ging ik even Youtube’n, en kwam deze video tegen. Lekker Amerikaans gepresenteerd door 2 leuke meiden…

Er zitten zeker goede Gezonde Snack ideeen tussen. Enjoy!

Lekkere snacks gepresenteerd

Als je geen zin hebt in het openingspraatje, spoel dan door naar 1 min. 52

Categories: Uncategorized | Leave a comment

Gezonde snacks avond

Wat zijn gezonde snacks voor een avondje bankhangen? Het is moeilijk om niet naar een zak chips te grijpen, zonder te kijken een pak koekjes leeg te kijken… Tijdens het kijken van een leuke film kun je wel blijven snoepen. Als je zo elke week een paar avonden hebt, tja, dan vliegen de kilo’s er wel aan. Daarnaast is koek, snoep en chips echt niet goed voor je gezondheid.

In deze post hoop ik je te inspireren met gezonde snacks voor na het avondeten.

10x tips gezonde snacks avond
Variatie is altijd belangrijk (en ook erg leuk), daarom heb ik een achttal tips om een avondje caloriearm te snacken. Gezond snacken in de avond is helemaal niet zo moeilijk!
gezonde snacks avond
Tip 1. gezonde snacks avond: bevroren banaan
Oké een banaan ziet er niet zo smakelijk uit als je hem even in de vriezer stopt (hij kleurt bruinig), maar hij is wel echt heerlijk om te eten! Zulk intens smakend bananenijs heb je nog nooit gehad!
banaan-snack savonds
Tip 2. gezonde snacks avond: een handje amandelen
Amandelen zit vol vitamine E, wat het ouderdomsproces tegengaat en wat het hongergevoel stopt doordat deze nootjes boordevol eiwitten zitten. Hartstikke verantwoord!
amandelen snack 's avonds

Tip 3. Gezonde snacks avond: geroosterde kikkererwten
Deze snack is een must voor de vegetariër, boordevol eiwitten die normaal ook in vlees zitten. Dep de kikkererwten droog, rol ze in paprikapoeder en rooster ze 12 minuten op de ene kant en vervolgens 10 minuten op de ander kant in de oven. Voilà! Borrelnootjes!

Tip 4. Gezonde snacks avond: worteltjes
Lekkere frisse heerlijke oranje worteltjes! Wortels bestaan voor 85% uit water, dit is dus een erg mager product. Daarnaast zit er een wortel een stof die goed is voor je ogen en natuurlijk de nodige vitaminen!

Tip 5. Gezonde snacks avond: magere yoghurt met blauwe bessen
Yoghurt vult, bevat calcium en eiwitten dus stilt de honger. Neem wel de magere variant, of anders een sojaproduct ter vervanging. Blauwe bessen zijn een Superfood, powerfruit dus eigenlijk! Boordevol vitaminen en antioxidanten. Elke soort fruit is goed natuurlijk.

Tip 6. Gezonde snacks avond: ontbijtkoek
Smeer een plak ontbijtkoek met een dun laagje boter en je hebt de ideale hartige gezonde snack.

Tip 7. Gezonde snacks avond: een zoete smoothie
Stil je zin naar suiker met een fruitsmoothie. Gebruik als basis bevroren banaan en voeg yoghurt toe en verschillende soorten rood fruit uit een pakje bevroren fruit uit de supermarkt. Ingevroren fruit is net zo gezond! Heerlijk!
s avonds gezonde snacks smoothies
Tip 8. Gezonde snacks avond: zelfgemaakte tzatziki
Maak zelf tzatziki door komkommer te raspen (wel uit laten lekken) en te mixen met magere kwark, twee teentje geperste knoflook en een beetje peper en zout. Dip met frisse paprikastengels.

Niet meer snacken na 9 uur ’s avonds
Dit is geen fabeltje. Zorg ervoor dat je niet meer snackt een paar uur voor je gaat slapen. Het is niet goed voor je nachtrust als je spijsvertering nog aan de gang is als je slaapt. Ook wordt het voedsel dan niet goed verteerd, waardoor het omgezet wordt in vet.

Categories: Uncategorized | Leave a comment

Gezonde snacks maken

Een nieuw jaar vol goede voornemens is begonnen en gezond eten staat hierbij in de top 3 aller tijden. De kerstkilo’s moeten er immers af en wat is fijner dan in het nieuwe jaar met een schone lei beginnen? Een gezond ontbijt, een gezonde lunch en een gezond diner gaat nog wel, maar wat doe ik met de snackmomenten tussendoor? Gezonde snacks maken bleek eenvoudiger dan gedacht.

Inspiratie voor gezonde snacks maken

1. Appel met kaneel, bom van anti-oxidanten

gezonde snacks maken appel kaneel
Appel is gezond, zit vol vitaminen en anti-oxidanten die het immuunsysteem bevorderen en koolhydraten die het cholesterol verlagen. Een appel is een van de meest gezonde stuks fruit die er is.

Daarnaast is kaneel heel bijzonder, lekker van smaak, maar ook heel erg goed voor maag en darmen! Wil je snel gezonde snacks maken, dan is dit ideaal.

Wist je dat dit trouwens ook een heel goed hapje is als je een buikgriepje of diarree hebt?!
Echt zo’n oma’s tip 😉

2. Rijstwafel met pindakaas, goed voor de stofwisseling

zelf-gezonde-snacks-maken-rijstwafel-pindakaas

Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk om je stofwisseling goed op gang te houden. Niets eten is dus geen oplossing. Met een rijstwafel met pindakaas zit je gegarandeerd goed. Een rijstwafel is lekker licht en glutenvrij en pindakaas is gezond pindakaas gezond doordat deze flink vezels, eiwitten en gezonde vetten bevat om verzadigd te raken en de stofwisseling op gang te houden.

3. Courgette-pizza’s met geitenkaas

gezonde-snacks-maken-courgette
Voor dit gezonde tussendoortje mag je best eens even goed gaan zitten, wat een feest!
Snijd courgette in plakken en beleg deze met tomaat of paprika, bestrooi met wat oregano en top af met wat vetarme geitenkaas. In de oven en klaar!

Je kunt deze pizza ook prima de dag erna koud opeten, of meenemen in een bakje!

4. Geroosterde kikkererwten met paprikapoeder

gezonde-snacks-maken-erwten

Kikkererwten zijn perfecte vleesvervangers, ze zitten boordevol eiwitten. Rol de kikkererwten door paprikapoeder en verdeel ze over een bakplaat met bakpapier. Rooster ze ongeveer 12 minuten (of naar eigen inzicht). Schud ze vervolgens door elkaar op de bakplaat en rooster nogmaals 12 minuten. Klaar zijn je gezonde borrelnootjes!

5. Selderij met pindakaas en rozijnen
snacks-maken-sellerij

In selderij zitten antioxidanten en ijzer en deze groente is heerlijk knapperig als tegenhanger van de zachte pindakaas waarmee je deze kunt besmeren. Bestrooi met gezonde rozijnen en je hebt een feestelijke gezonde snack. Zien ze er niet enorm lekker uit?

Makkelijk gezonde snacks maken

Gezonde snacks maken hoeft niet moeilijk te zijn, vaak kun je de ingrediënten zelfs meenemen naar je werk. Een appel, een potje kaneel, een zak rijstwafels, een pot pindakaas et cetera. Die blijven allemaal vrij lang goed, wat het natuurlijk net weer even eenvoudiger maakt om gezond te blijven snacken.

 

Categories: gezond leven | Tags: , , | Leave a comment

Te dik zijn heeft een prijs… Maar hoeveel?

Bij het programma “De Rekenkamer” – een programma dat ik graag kijk – was begin december het onderwerp “dik zijn” aan de beurt. Ik vond dit natuurlijk erg interessant en raad je aan om de uitzending ook te bekijken.

te dik

Wat kost te dik zijn?

Aan te dik zijn kleeft een flink prijskaartje. Op veel manieren worden er extra kosten gemaakt, bijvoorbeeld voor de vliegmaatschappijen, de gezondheidszorg en speciaal voor dikke mensen uitgeruste ambulances.

Wist je dat momenteel maarliefst 50% van de volwassen Nederlanders te dik of zelfs veel te dik is?

Je kunt de uitzending hier bekijken, het duurt 24 minuten.

Waarom zijn we tegenwoordig te dik?

Er is in de maatschappij nogal wat veranderd de afgelopen eeuwen. Daar waar we vroeger allemaal genoodzaakt waren om fysieke arbeid te verrichten, hoeft dat nu niet meer sinds we in een kenniseconomie leven. Er zijn tegenwoordig talloze diëten beschikbaar, maar het overgewicht blijft toenemen.

Maar behalve het veranderen van hoe we ons brood op de plank krijgen, is er nog veel meer veranderd:

1. We eten grotere porties dan vroeger

2. De verhoudingen liggen anders. Meer vlees, minder groentenbeweging is gezond

3. We nemen 200 eetbeslissingen per dag

4. De samenleving is steeds meer gericht op minder beweging en meer comfort!

Wist je dat…

In de aflevering van de rekenkamer kwamen een paar opvallende feiten naar voren:

  1. Per extra kilo gewicht (van je koffer, maar ook van je overgewicht) moet er zo’n 5 liter kerosine extra aan boord
  2. De juiste bmi is 25 of lager
  3. De helft van alle Nederlanders is te dik of veel te dik
Categories: Uncategorized | Leave a comment

Bewegen is gezond

We hebben het druk; we werken 40 uur of we studeren 7 dagen per week. Het is niet altijd even makkelijk om genoeg te bewegen. Ik moet mezelf af en toe aan mijn haren naar de sportschool trekken na een zware dag op mijn werk. Hiermee verwacht ik geen onbekend beeld te schetsen voor de meeste mensen. We weten het allemaal: bewegen is gezond! Toch is het af en toe moeilijk om dit in de praktijk te brengen.

bewegen is gezond

Beweging is belangrijk om een heleboel redenen, maar de belangrijkste is om gewoon goed in je vel te zitten. 

Behalve tussen de maaltijden op de dag ook de tussendoortjes en snacks gezond te laten zijn, is lichaamsbeweging essentieel om in shape te zijn en te blijven. Sterker nog, ik durf zelfs te stellen dat je zonder goede en regelmatige lichaamsbeweging ook niets hebt aan gezonde snacks.

In dit artikel probeer ik te motiveren om meer te bewegen en geef ik tips om dit makkelijk in te passen in je dagelijkse (drukke) leven. Wil je makkelijk beginnen, dan kun je ook thuis sporten.

Bewegen is gezond, waarom?

Waarom is bewegen gezond? Hieronder een aantal redenen opgesomd:

  • beweging is gezondBewegen is gezond omdat het de kans op hart- en vaatziekten verkleint, waardoor je bijvoorbeeld een beroert of infarct kan voorkomen.
  • Genoeg bewegen verkleint de kans op diabetes
  • Bewegen versterkt je botten en spieren
  • Bewegen verkleint de kans op overgewicht
  • Diverse onderzoeken tonen aan dat je slimmer wordt van bewegen
  • Daar is bewegen gezond omdat je hierdoor beter en meer ontspannen slaapt. Je bent uitgerust als de wekker gaat.

Wat je alleen niet moet doen, is intensieve beweging vlak voor het slapen gaan. Dat maakt adrenaline in je lichaam aan en het kost je lichaam minimaal 2 uur om weer terug te keren naar een ontspannen stand. En met veel adrenaline in je lichaam wordt het lastig om in slaap te vallen.

Hoe vaak moet je bewegen?

Bewegen is gezond, doe dit als het even kan vijf dagen per week een half uur. Als je vet wilt kwijtraken kun je een vet dieet doen, maar ook meer bewegen!

Hier hoort bij: lopen naar de brievenbus, fietsen naar je werk of supermarkt, dansen voor de spiegel of tuinieren. Zelfs zwaar huishoudelijk werk kun je tot gezond bewegen rekenen. Reken dus verder dan je tijd op de sportschool/sportclub.

Je hebt zelfs meer baat bij verspreid over de week vijf keer een half uur bewegen dan twee keer intensief een uur op de sportschool. Uiteraard wil ik een paar keer per week een echte sport beoefenen of fitnessen absoluut niet wegcijferen, maar dat is dit keer niet het onderwerp van het artikel.

Mijn vuistregel is: minimaal 3 keer per week echt sporten (minstens een half uur lang intensief) en elke dag aardig wat lichaamsbeweging.

Tips om effectief te bewegen in het dagelijks leven

– Wandel na het avondeten 10 minuten een rondje in de buurt, bijvoorbeeld samen met je kinderen, man/vrouw, vriend of vriendin. Doe daarna samen fris en vrolijk de afwas. Bewegen is gezond, maar ook goed voor je humeur!
– Doe in de ochtend 10 minuten oefeningen voor je naar je werk gaat.
– Loop een rondje van ongeveer een kwartier in de pauze van je werk met wat collega’s (ook erg goed voor de spijsvertering!) of loop naar de supermarkt.
– Neem de trap in plaats van de lift en neem de fiets in plaats van de auto.
– Fiets naar je werk indien mogelijk. Als je met de trein reist kun je overwegen om naar het eerstvolgende station te fietsen! (of zoals ik soms doe, ’s ochtends racefiets mee naar werk en dan terugfietsen!)

beweging is gezond

Voordat je het weet beweeg je elke dag een uur, zonder dat het je drukke ritme verstoord. Bewegen is gezond om verschillende redenen, maar gaat ook stress tegen. Heb je een drukke levensstijl, dan is goed bewegen nog belangrijker! Stress is namelijk heel erg ongezond en goed bewegen gaat dit tegen.

Beweging is gezond, maar bouw het langzaam op

Beweging is belangrijk voor een mens. Maar door intensief te sporten zonder dit goed op te bouwen ben je averechts bezig…

bewegen is gezond rustig opbouwen

Als je hart iets sneller gaat kloppen ben je goed aan het werken met je lichaam. Je moet echter nog normaal kunnen praten als je stopt met bewegen. Kom je niet meer uit je woorden na je oefeningen, ga het dan iets rustiger aan doen. Laat je lichaam wennen. Het is namelijk niet goed om je lijf te overbelasten. Het zal je niets verbazen dat bij overbelasting blessures ontstaan.

Gezond snacken en gezond bewegen is essentieel voor een gezonde levensstijl!

Categories: gezond leven | Leave a comment