Is een banaan gezond, of is een banaan een dikmaker? De banaan heeft al heel wat op zijn naam staan. Hij zou dik maken, zetmeel bevatten en vooral veel calorieën. De banaan als gezonde snack is dus niet bij iedereen even populair. Het is tijd om de feiten op een rij te zetten en de banaan zijn naam als ongezond te zuiveren!

banaan gezond

Waarom is een banaan gezond?

Kalium: een banaan bevat kalium, een stof die je bloeddruk helpt verlagen. Als je een banaan per dag eet, heb je 16% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan kalium al binnen. Kalium en B6 helpen daarnaast met zijn tweeën tegen een kater. Eet dus bananen tegen een kater!

Vitamine B6: B6 helpt de verbinding soepel te houden tussen de spieren en de zenuwcellen. In een gezonde banaan zit 36% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B6. Deze vitamine is er trouwens ook voor verantwoordelijk dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft, wat helpt vervelende stemmingswisselingen tegen te gaan bij vrouwen met PMS.

Ook zwangere vrouwen hebben hier baat bij, het is namelijk dezelfde hormonale schommeling als bij PMS die ochtendmisselijkheid veroorzaakt in het eerste trimester. Bananen tijdens de zwangerschap is dus zeker een goed idee. Vitamine B6 is dus essentieel en alleen daarom al is een banaan gezond.

Vitamine B12: is een belangrijke vitamine voor vegetariërs. Vleeseters halen hun B12 voornamelijk uit vlees, vegetariërs zijn genoodzaakt deze op andere wijze in hun voedingspatroon door te voeren.

Vitamine C: Is de R weer in de maand of heb je een zwakke weerstand? Eet een banaan, want vitamine C helpt je er weer bovenop.

Afvallen met banaan

Is een banaan gezond of zijn bananen dikmakers? Als een banaan nog niet helemaal rijp is bevat hij meer zetmeel en minder suiker. Als een banaan wat rijper is, wordt het deel dat uit zetmeel bestaat bijna helemaal omgezet naar suiker.

Wanneer is een banaan gezond?

Als je genoeg energie verbrand, is het niet erg om elke dag een banaan te eten. De snelle suiker in een banaan geeft je een ‘energieboost’ en de langzame suikers geven je lang een energiek gevoel.

Heb je in je leven weinig beweging en verbrand je weinig calorieën, dan moet je natuurlijk wel uitkijken dat al deze suikers uit bananen niet omgezet worden in vet. Een banaan is dus gezond als de rest van je levensstijl ook gezond is en voldoende beweging hoort hier bij. In dit geval is een banaan zeker een gezond tussendoortje.

Wil je afvallen dan kun je gerust af en toe een banaan eten, mits je er genoeg bij beweegt. Sport je niet en wil je afvallen, eet dan zeker niet te veel bananen.

Recept afvallen met banaan: banaan ei pannekoek

Ingrediënten
– 2x een geprakte banaan
– 5x eiwit
– 3 el kaneel

Bereidingswijze:
Zorg dat de banaan voldoende geprakt is en meng met het eiwit en de kaneel. Gebruik een garde in plaats van een mixer, zodat het eiwit niet gaat schuimen. Je kunt de kaneel ook bovenop de bananenpannenkoeken strooien als ze klaar zijn.
Voeg eventueel muesli aan het beslag toe voor een gezond ontbijt en strooi er eventueel blauwe bessen overheen voor een super gezonde lunch.

Waarom is dit recept gezond? Afvallen met banaan…

Het eiwit en de banaan in het beslag helpt om je hongergevoel te onderdrukken, het geeft je langer een verzadigd gevoel.
In deze ingrediënten zit ook niets dat het hormoon stimuleert dat voor de opslag van vet zorgt. Ook is banaan gezond omdat het net als eiwit de stofwisseling op gang brengt, terwijl deze ingrediënten tegelijkertijd langdurig voor een verzadigd gevoel zorgen.

Het stofje kaneel is goed voor mensen met gevoelige darmen en ook zorgt dit stofje er na verloop van tijd van dat je minder insuline (vetopslag-hormoon) aanmaakt, voor dezelfde hoeveelheid voeding.

Banaan calorieen (kcal)

banaan calorieen kcalWil je weten hoeveel calorieeen een banaan bevat? Hieronder in het overzicht zie je de voedingswaarde voor een banaan.

Banaan calorieen per stuk:

Banaan calorieën 1 stuk 123
Kilojoule 514
Eiwit 1,4
Koolhydraten 29,0
Vet 0,0

Koop advies

Recente posts

Uit de Categorie

Lifestyle

Lees meer gezonde tips &
fijne weetjes over wat je eet

fruit tussendoortje

10 gezonde snacks voor 2023

Er zijn veel gezonde snackopties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en voedingsbehoeften. Hier zijn tien gezonde snackideeën om te overwegen: Vers

Lees verder