Jazeker, dadels zijn gezond. Heb je zin in iets lekkers? Grijp dan niet meteen naar de snoep, maar eet een dadel. Snoep uit de fabriek bevat vaak fructosestroop en veel kunstmatige zoetstoffen. Dadels zijn de perfecte snoepvervangers als je toch zin hebt in iets zoets. Ze bevatten natuurlijk vruchtensuiker, en dat is vele malen beter dan kunstmatig zoet. Op die manier zijn dadels gezond.

dadels-gezond

Waarom zijn dadels gezond?

Dadels bestaan voor 8% uit vezels. De vitamines A, B en C zijn aanwezig, maar ook calcium, kalium, magnesium, fosfor en ijzer zijn te vinden in het vruchtje. Deze stoffen dragen bij aan je gezondheid. Het eten van dadels is goed omdat er antioxidanten in zitten die zorgen voor een goed gezichtsvermogen. Bovendien breken antioxidanten schadelijke stoffen af in je lichaam. Antioxidanten zitten bijvoorbeeld ook in groene thee en bosbessen.

De andere stoffen versterken je botten en beschermen ook nog eens onze bloeddruk en hartslag.

Van dadels krijg je energie

Wanneer je een dadel eet, proef je al heel snel de mierzoete smaak. Dadels bevatten namelijk fructose en dextrose, suikers waar je een enorme boost van energie door krijgt. Met de gezonde ingrediënten bevat het vruchtje een gezonde voedingswaarde waardoor je al snel je hongergevoel stilt.

dadels gezond of ongezond

Dadels als medicijn

Wat je waarschijnlijk nog niet wist is dat dadels gezond zijn in de vorm van een preventief medicijn. Door de vezels in dit gezonde boomvruchtje heb je minder snel last van constipatie. Ook werkt het in combinatie met de vitaminen en tanninen preventief tegen kanker. De dadel bevat ook het stofje zeaxanthine. Dit voorkomt dat je gaat staren en maakt de kans op blindheid uiteindelijk kleiner.

Ook bij een griepje beveel ik je aan met dadels gezond te worden; de inhoud zorgt ervoor dat je weer wat aansterkt.

Geschiedenis van de dadel

5.000 jaar geleden werden dadels al gegeten door de oude Egyptenaren. De dadelpalm werd ook wel levensboom genoemd. Het was toen al een lekkere vrucht waar ook sap van werd gemaakt. Pitten werden aan de kamelen gevoerd en met de vezels werd zelfs geweven. Dadels zijn vruchten van de dadelpalmboom. Ze groeien vooral in subtropische en woestijnachtige gebieden. In groepjes van enkele tientallen groeien de groene dadels hoog in de bomen. Wanneer de dadel rijp wordt is hij glanzend en bruin van kleur.

Dadels en afvallen

Wil je afvallen? Je kunt dan gerust af en toe een dadel eten. Het fijne van een dadel is dat ondanks de weinige calorieen, je er toch snel een gevuld gevoel van krijgt. Pas op met het eten van te veel dadels tijdens het afvallen, dat is natuurlijk ongezond, want wat je ook eet, overmatig eten is altijd slecht voor je.

1 of 2 dadels zijn genoeg om voldoende vitaminen en vezels binnen te krijgen, en staan het afvallen niet in de weg.

Dadels gezond tussendoortje!

Dadels worden in ons land nog relatief weinig gegeten. Toch zijn deze bessen erg gezond. Je kunt dadels natuurlijk vers kopen, maar ook gedroogd. Verse dadels bevatten minder calorieën, maar gedroogde dadels zijn langer houdbaar. Ook wanneer dadels gedroogd zijn bevatten ze nog goede voedingsstoffen. Houd er wel rekening mee dat er vaak extra suiker aan gedroogde dadels worden toegevoegd.

Vaak zijn de vruchtjes wat kleverig. Het is dus goed om dadels eerst te wassen voordat je ze opeet. Je weet dan zeker dat ze schoon zijn. Ook kun je dadels weken in water omdat ze dan beter toe te voegen zijn aan maaltijden. Je krijgt dan een soort pasta waarmee je suiker kunt vervangen.

Dadels passen heel goed door frisse groene salades of fijngesneden in een fruitsalade. Op een andere manier zijn dadels gezond als ingrediënt in koek of cake. Ze worden veel gebruikt als vervanger van suiker. Fijngeprakte dadels voegen een heerlijk zoete smaak toe aan de muesli. Nog een tip: dadels smaken erg goed in combinatie met amandelen, walnoten en een beetje roomkaas. Meer informatie over amandelen en walnoten vind je op de website.

dadels gezond tussendoortje

Calorieën dadels

In de tabel hieronder kun je zien hoeveel voedingswaarde dadels je geven, en hoeveel calorieën er in dadels zitten:

Aantal calorieën per 100 gram 270
Kilojoule 1.135
Eiwit 2,0
Koolhydraten 64,0
Vet 0,4

3 reacties

  1. Zo, die was even goed gelukt. En lkeekr! Het is financieel even investeren in de ingrediebnten, maar je kunt er wel lang mee doen. Heerlijk om van een gezonde chocotaart te kunnen snoepen.Linda heeft het recept van de rauwe appeltaart, ook een aanrader.

  2. Naar het schijnt zijn dadels ook goed voor de bronchieen als je bronchitis hebt zou het littekenvorming in de longen tegengaan. zo denk ik ik probeer nu dadels te eten voor mijn bronchitis baat het niet dan schaadt het niet.

  3. Leuke uitleg over dadels. Ik vind wel dat er nog bij vermeld moet worden dat dadels misschien als snoep relatief gezond zijn en, maar alsnog bestaan ze voor een groot deel toch uit suiker. 64 gram koolhydraten per ons… ‘gezonde suikers’ zijn ten slotte ook suikers! Dus ook bij dadels geldt: geniet, maar met enige mate.

Koop advies

Recente posts

Uit de Categorie

Lifestyle

Lees meer gezonde tips &
fijne weetjes over wat je eet

fruit tussendoortje

10 gezonde snacks voor 2023

Er zijn veel gezonde snackopties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en voedingsbehoeften. Hier zijn tien gezonde snackideeën om te overwegen: Vers

Lees verder