Is een broodje gezond maken en eten wel echt gezond? Het ene broodje gezond is natuurlijk het andere niet. Vergeet vooral snel het klassieke broodje op een wit bolletje of wit pistoletje, want dit broodje gezond is niet zo gezond. Ook bevat een ongezond broodje gezond vaak een te vette of zoute dressing, zoals bijvoorbeeld mayonaise of knoflooksaus.

Broodje gezond

Hetzelfde als bij een echt goed broodje gezond geldt ook voor bijvoorbeeld een salade: maak je dressing zelf, dan weet je wat er in zit. Kant-en-klare salades hebben hetzelfde probleem als het broodje gezond: de gezonde status van deze producten is misleidend!

Een gezond broodje gezond maken

Niet alle ingrediënten op een broodje gezond zijn ongezond. Hieronder vind je de klassieke ingrediënten voor het perfecte broodje. Een broodje gezond zou namelijk geen broodje gezond meer zijn zonder dit beleg:

– Een bruine pistolet
– Kaas, bij voorkeur 20+ of minder
– Schijfjes komkommer
– Schijfjes tomaat
– Blaadjes of snippers sla
– Schijfjes augurk
– Een gekookt ei in plakjes gesneden
– Ui in ringen gesneden

Ik hoop dat dit broodje gezond recept je aanspreekt, op deze manier is het broodje denk ik het gezondst.

broodje gezond maken

Extra toevoegingen voor de ultieme groente-boost die het broodje gezond maken:
– Vervang de snippers sla voor spinazie
– Radijsjes
– Tuinkers
– Reepjes paprika

broodje gezond kcal

Vervanging dressing broodje gezond

Ik persoonlijk geniet van de combinatie van verse groenten en een plakje kaas op een broodje. Omdat elke bovenstaande groente anders proeft, is dit naar mijn mening een smaaksensatie in de mond.

In mayonaise of een andere dressing zit vaak teveel zout en vet, maar eerlijk is eerlijk: een extra smaakversterker is best lekker bij je broodje. In plaats van mayonaise of dressing kun je ook nog het volgende doen:

– Kruid met oregano of Italiaanse kruiden
– Maak je eigen groene pesto en besmeer hiermee je broodje

Ham ongezond?

Ik heb het plakje hem bewust uit de lijst ingrediënten gehaald, ondanks het feit dat er mineralen, ijzer en de belangrijke stof B12 in vlees zit.

Een plakje ham heeft echter meer nadelen dan voordelen. Ham in de supermarkt is al heel veel bewerkt op weg van de boer, naar de fabriek, naar de supermarkt en daarbij zijn er vanwege de houdbaarheid stoffen zoals dextrose, nitraat, nitriet en e-nummers toegevoegd.

Ook is er aan plakjes vleesbeleg in een te grote hoeveelheid zout toegevoegd, dit is niet goed voor de bloeddruk. Alsof dat nog niet genoeg is bevat vlees verzadigde vetten die ook niet goed voor ons zijn. Vaak krijgen varkens hormonen toegediend of bepaald krachtvoedsel, waardoor ze sneller groeien, maar waar wij zelf ook dik van worden als we het teveel eten.

Per week mag je 500 gram rood vlees eten, maar ik raad dan liever een magere rundvleesburger aan en geen varkensvlees.

Broodje gezond kcal:

Hoeveel kilocalorieën zitten er in een broodje gezond? Het aantal kcal hangt natuurlijk enorm af van hoeveel beleg je erop doet, en welk soort. Hieronder zie je het gemiddeld kcal voor een broodje gezond:

Aantal calorieën per 100 gram 58
Kilojoule per 100 gram 244
Eiwit 16,7
Koolhydraten 17,5
Vet 10,8

Misschien heb jij ook wel een broodje gezond recept die je wilt delen, of juist een lekker ingredient of een goede dressing voor op het broodje. Laat je comment hieronder achter, dat zouden ik en de lezers erg waarderen!

Koop advies

Recente posts

Uit de Categorie

Lifestyle

Lees meer gezonde tips &
fijne weetjes over wat je eet

fruit tussendoortje

10 gezonde snacks voor 2023

Er zijn veel gezonde snackopties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en voedingsbehoeften. Hier zijn tien gezonde snackideeën om te overwegen: Vers

Lees verder