Lekker honing op je cracker met geitenkaas, fijn in de thee om je keel te smeren of zelfgemaakte honing-mosterddressing. Je kunt van alles doen met honing, maar is honing gezond? Sommige honingsoorten zijn zoet als suiker, dus is dit nou wel of niet gezond?

Waarom is honing gezond?

– Honing is een natuurlijke suiker, bestaande uit glucose, fructose en verschillende vitamines
– Glucose is een suiker die snel door het lichaam wordt opgenomen voor een snelle ‘energieboost’
– Fructose is een suiker die langzaam door het lichaam wordt opgenomen waardoor je lang profijt hebt van de suiker die honing gezond maakt.
– De antioxidanten in honing bestrijden vrije radicalen en beschermen je lichaam.
– Voedingsstoffen met moeilijke namen zoals caffeic acid methyl caffeaat maken honing gezond omdat zij darmkanker voorkomen doordat ze enkele enzymen die daarvoor verantwoordelijk zijn uitschakelen.
– Honing is ook gezond voor verschillende soorten kwaaltjes, een eeuwenoud medicijn!

Honing gezond voor allerlei kwaaltjes

Honing is hygroscopisch, dit betekent wateraantrekkend. Honing neemt vocht op vanuit de lucht om ons heen en dit is een belangrijke helende eigenschappen bij open wonden. Honing is niet alleen gezonde snack, maar ook een waardig medicijn voor in het medicijnkastje.

– Honing gezond voor het behandelen van lichte brandwonden. Koel af onder de kraan (niet ijskoud) en smeer honing op de wond en wikkel hier een verbandje om. Doe dit dagelijks tot de wond weg is.
– Met honing in de thee verzacht je een zere keel, maar dood je ook bacteriën!
– Honing in warme melk of in je thee ’s avonds zorgt dat je goed slaapt, beter dan slaappillen.
– Heb je een kater? Honing bij je ontbijt, op een cracker of op brood zorgt dat de kater sneller weg is.

Honingtip 1:

Maakt zelf honingthee met drie eetlepels honing en kokend water. Dé ultieme pijnstiller tegen hoofd- spier- en gewrichtspijn.

Honingtip 2:

Houd een potje kaneel en een flesje/potje honing paraat. Doe water in een beker, een mespunt kaneel en een halve eetlepel honing. Drink dit elke dag na de lunch op je werk en je voorkomt een na-de-lunch-dip.

Honingtip 3:

Maak je eigen hoestdrank van honing en citroensap. Doe evenredig veel honing en citroensap in een kan met water, goed roeren en om het uur een lepel nemen. Honing smeert de keel, gaat bacteriën tegen en citroen zuivert.

Doorzichtige of crème honing gezond?

Doorzichtige honing is gezonder dan honig die er crème-achtig uitziet. Het probleem met doorzichtige honing is echter dat het bij meer dan 37 graden alle bovenstaande gezonde eigenschappen verliest. Waak hier dus voor.
na verloop van tijd kristalliseert (vaak op een mooie zomerdag)

Koop advies

Recente posts

Uit de Categorie

Lifestyle

Lees meer gezonde tips &
fijne weetjes over wat je eet

fruit tussendoortje

10 gezonde snacks voor 2023

Er zijn veel gezonde snackopties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en voedingsbehoeften. Hier zijn tien gezonde snackideeën om te overwegen: Vers

Lees verder