Een handvol noten a day, keeps the doctor away! Noten zitten vol goede vetten, mineralen, antioxidanten, zink, magnesium en calcium. Door deze stoffen zijn noten gezond voor je en maken het een goede snack vervanger.

noten gezond

Voor vegetariërs zijn noten gezond in verband met de rijkheid aan eiwitten en ijzer, waardoor noten een goede vleesvervanger zijn.

Daarnaast zouden noten gezond zijn omdat ze cholesterolverlagend zijn. Ook verkleint dit de kans op hart- en vaatziekten. Kies wel voor de ongebrande en ongezouten noten in de supermarkt of bij de notenkraam. Heb je een notenallergie? Blijf dan natuurlijk zo ver mogelijk bij noten uit de buurt.

Noten gezond of ongezond

noten gezond of ongezondNoten zijn een goede toevoeging aan een gezond ontbijt, door deze bijvoorbeeld aan je muesli toe te voegen of een handjevol naast je groene smoothie te eten. Ook gooi je ze met evenveel gemak door elke salade, makkelijk meenemen als gezonde snack in je tas of voor ’s avonds op de bank. Ook zijn noten gepast in of bij elke Oosterse maaltijd.

In noten zitten veel vetten, waarbij goede onverzadigde vetten overheersen. Het kan absoluut geen kwaad om elke dag noten te eten, maar het is de kunst om hierin een balans te vinden. Dit geldt ook voor avocado en zalm bijvoorbeeld. De vetten noten en deze voeding is onmisbaar, maar eet niet teveel. Dit geldt voor alle voeding: eet wat je lichaam nodig heeft. Zodra je gaat overdrijven gaat het tegen je werken.

Wat ik zelf een groot voordeel vind van noten, is dat diverse supermarkten er flink wat aanbieden in handige verpakkingen die je eenvoudig mee kunt nemen. Zo heb ik de laatste tijd zelf altijd een bakje amandelen bij mijn bureau waar ik werk staan. Zodra ik zin heb in een tussendoortje neem ik een handje noten. Heerlijk en ze bederven natuurlijk niet snel.

Noten gezond afvallen

Wil je met noten gezond afvallen, dan kan dat wel alleen vereist afvallen natuurlijk veel meer dan alleen maar noten eten. Het fijne van noten is dat je door er een paar te eten, vrij snel weer even door kunt.

Noten zijn daarom prima in te zetten voor de moeilijke momenten tijdens het afvallen.

Vet in noten

noten gezond vetHoe zit het met het vetpercentage in noten? In noten zit gezond vet, en met vet moet je oppassen, helemaal als je wilt afvallen. Nu hangt het natuurlijk een beetje af van de notensoort hoeveel vet erin zit, en wat voor type vet.

In veel noten zit het gezonde vet zuur omega 3, wat ook veel in vis zit. Die vetten zijn prima en kunnen bij normale hoeveelheden geen gevaar.

Top 3 gezonde noten

De ene noot is de andere niet. Alle noten zijn gezond, hierover bestaat geen twijfel (mits ze ongebrand en ongezouten zijn), maar elke noot is anders samengesteld en heeft andere eigenschappen. Hieronder heb ik een top 5 samengesteld van de meest gezonde noten uit de notenfamilie en de voedingsstoffen die zij bevatten.

1. Walnoten gezond
Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat door walnoten aan je dieet toe te voegen je het risico op hart- en vaatziekten vermindert en je de elasticiteit van je bloedvaten verbetert. Ook helpen walnoten het cholesterol te verlagen. Gezegd wordt ook dat walnoten dementie tegengaan. De omega-3 vetzuren voor een betere stemming, doordat deze voedingsstof angst en depressie tegengaat.

2. Pecannoten gezond
Pecannoten zien er niet alleen elegant uit, maar ze zijn ook nog eens enorm rijk van smaak. Ze zijn daarom met recht een gezonde snack te noemen. Pecannoten bevatten meer dan 19 verschillende soorten vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld vitamine E en A en verschillende soorten B-vitaminen. Ook bevat deze notensoort magnesium, zink, ijzer, fosfor, kalium, mangaan, koper en foliumzuur. Onderzoek toont aan dat ook pecannoten het cholesterolgehalte naar beneden kunnen brengen en de bloeddruk kunnen verlagen.

3. Amandelen gezond
Amandelen bevatten van alle noten de meeste voedingstoffen. Amandelen zijn gezond en  zijn een rijke bron van vitamine E, magnesium en calcium, fosfor en natuurlijk ijzer en eiwitten. Amandelen brengen je een legio van voordelen voor de gezondheid, zo zouden ze: hoesten verminderen, aandoeningen met de luchtwegen en het hart verbeteren en helpen bij bloedarmoede, impotentie en diabetes. Ook helpen amandelen bij haar- en huidverzorging.

Koop advies

Recente posts

Uit de Categorie

Lifestyle

Lees meer gezonde tips &
fijne weetjes over wat je eet

fruit tussendoortje

10 gezonde snacks voor 2023

Er zijn veel gezonde snackopties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en voedingsbehoeften. Hier zijn tien gezonde snackideeën om te overwegen: Vers

Lees verder