ananas gezondFruit als gezonde snack klinkt verleidelijk. Maar welk fruit is gezond? Ananas staat bij mij in het toplijstje van lekkerste fruitsoorten. Maar is ananas gezond? Veel mensen denken van wel, en terecht. Ananas is een erg gezonde fruit soort. Hieronder lees je waarom.

Ananas gezond? Absoluut!

In deze tropische fruitsoort zitten veel vitaminen en mineralen. Ananas bevat vitamine C, vezels, kalium en calcium. Ook heeft de ananas een laag vetgehalte. De sappige en zoete smaak van de ananas heeft ervoor gezorgd dat de ananas erg populair is geworden.

Gezond voor de botten

Wist u dat het eten van ananas bijdraagt aan de opbouw van gezonde botten? In ananas zit namelijk mangaan. Dit stofje is goed voor het bindweefsel in het bot en kraakbeen. Mangaan zorgt tegelijkertijd voor een goede werking van ons antioxidant systeem. Daardoor worden gezonde cellen in het lichaam beschermd.

Hoe ananas bijdraagt aan je gezondheid

In ananas zit erg veel vitamine C. Door ervoor te zorgen dat je veel van deze vitaminen binnenkrijgt is je lichaam meer immuun voor verkoudheid en ziekte. Daarnaast bevat deze fruitsoort vitamine B1. Dit is goed voor een snelle verbranding van koolhydraten, daardoor krijgen we immers meer energie. Ook verlaagt u het cholesterolgehalte door het eten van rauwe ananas. De kans op hart- en vaatziekten wordt daarmee aanzienlijk verlaagd.

Ananas gezond fruit als tussendoortjeananas gezond fruit

De groen met bruine zoete vrucht met een gele binnenkant. Vele kleine besjes groeien samen uit tot een voedzame ananas. Hij kan maar liefst 30 centimeter groot worden en wel 4 kilo wegen. Wist je dat een ananas bij kan dragen aan een gezond lichaam?

Een stukje geschiedenis van de ananas

De tropische fruitsoort was vroeger al erg populair. Van oorsprong komt de ananas uit Zuid-Amerika. Christoffel Columbus was de eerste Europeaan die de ananas heeft ontdekt. Hij was onder de indruk van het zoete stuk fruit en besloot het in 1493 tijdens een lange reis mee te nemen naar Europa. Ananas was een teken van rijkdom en werd alleen gebruikt bij het feestmaal. In die tijd was het kostbaar voedsel. Een halve eeuw later vinden wij hele ananassen in elke supermarkt.

Gezond eten met ananas, hoe?

Ananas kun je op verschillende manieren eten. Er zijn ananasschijven in blik, maar nog gezonder is verse ananas. Deze kun je in blokjes snijden als je zin hebt in een frisse snack.

Is ananas gezond uit blik? Ja, op zich wel maar wel minder dan vers. Er zitten conserveringsmiddelen in en die zijn minder goed voor je.

Daarnaast kun je ananas ook bakken of grillen. Gebruik een beetje olijfolie en verwarm de ananas van korte duur. Zo heb je binnen enkele minuten een heerlijke snack, die overigens ook prima te eten is als bijgerecht. Ananas is ook geschikt voor in de blender, waardoor je een heerlijke smoothie kan bereiden. Dit is vooral lekker wanneer je een beetje yoghurt met honing toevoegt.

Verder past ananas bijna bij alle soorten voedsel. Het werkt heerlijk verfrissend bij bijvoorbeeld rijst of door salades, maar ananas kan ook heel goed op brood. Zo voeg je heel gemakkelijk een frisse en fruitige smaak toe aan jouw gerechten. Lekker en ook nog eens gezond.

Ananas calorieën

Hoeveel calorieën zitten er in een ananas, zul je je afvragen? Hieronder zie je dat er in ananas was koolhydraten zitten, nauwelijks vet en een heel klein beetje eiwitten. Ondanks de  zoete smaak en het gevoel dat je energie krijgt van een ananas, geeft het je maar 58 calorieën. Ook daarom is een ananas gezond en goed om te eten bij het afvallen!

Aantal calorieën per 100 gram 58
Kilojoule per 100 gram 244
Eiwit 0,5
Koolhydraten 13,5
Vet 0,2

Koop advies

Recente posts

Uit de Categorie

Lifestyle

Lees meer gezonde tips &
fijne weetjes over wat je eet

fruit tussendoortje

10 gezonde snacks voor 2023

Er zijn veel gezonde snackopties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en voedingsbehoeften. Hier zijn tien gezonde snackideeën om te overwegen: Vers

Lees verder