walnoten gezondDe walnoot is niet zomaar gezond, maar valt deze in de categorie Superfood! Ik vertel je hieronder graag wat walnoten gezond maakt.

 

Waarom zijn walnoten gezond?

Walnoten zijn onder andere gezond voor je huid en gezond voor de hersenen, zoals je hieronder kunt lezen.

Onverzadigde vetten: walnoten bevatten 7x meer onverzadigde vetten als enig ander product, bestaande uit essentiële vetzuren die je elke dag een gezonde boost geven.
Verzadigde vetten: zijn deze vetten in walnoten gezond of juist een dikmaker? Het antwoord is: nee, deze verzadigde vetten zijn niet slecht voor je. Het zijn enkelvoudige verzadigde vetten, wat betekent dat ze niet omgezet worden in cholesterol en niet opgenomen worden in het lichaam. Ze zijn goed voor je darmen en lever.
Antioxidanten: in walnoten zitten enorm veel antioxidanten, wat enorm gezond is. Antioxidanten gaan vrije radicalen tegen, die ziektes in ons lichaam veroorzaken, zoals bijvoorbeeld kanker.
En verder: zijn walnoten gezond omdat er diverse vitaminen, mineralen en veel eiwit (wat noten in het algemeen in goede vleesvervanger maakt voor vegetariërs) inzitten. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat walnoten de aderen elastisch houden.

Kan ik afvallen met walnoten

Ja, walnoten zijn prima voeding als je wilt afvallen. Eet natuurlijk niet te veel, want van elk type voedsel kun je dik worden. Maar een walnoot is gezond om te eten tijdens het afvallen, al heb je ook een boel andere voedingsstoffen zoals vitamines nodig.

Hieronder zie je in de grafiek misschien wel een aardig getal staan bij “vet”, dit gaat alleen om onverzadigde vetten waar je dus niet dik van wordt.

Walnoten gezond voor hersenen

Zoals je hierboven al kunt lezen zijn walnoten gezond voor hersenen. Dat heeft vooral te maken door de vetzuren die erin zitten van het welbekende omega 3. Dit is een type vet dat ook vaak in vis zit, en omega 3 is een belangrijke substantie die ook in de hersenen zit, zo rond de 8%.

Walnoten zijn daarom gezond voor hersenen, en het grappige is dat een walnoot nog op hersenen lijkt ook!

Walnoten gezond voor huid

Ook goed om te weten is dat walnoten gezond zijn voor je huid. Ook je huid, het grootste orgaan van je lichaam, heeft omega 3 vetten nodig. Deze vetten smeren als het ware je huid en maken de celwanden steviger. Walnoten zijn trouwens ook erg gezond tijdens een zwangerschap.

Een eigen walnoten boom

In mijn achtertuin heb ik een enorme notenboom, die elk najaar zoveel noten afgeeft dat ik mijn geluk bijna letterlijk niet ‘op’ kan. De Romeinen noemden de walnoot een koninklijke versnapering en als ik omhoog kijk zie ik dat de takken van de boom zich buigen in de welbekende halve kroon die deze boom eigen is. Ik ben er erg blij mee, want de gezonde walnoot groeit namelijk enorm goed op de Nederlandse bodem, wat niemand er dus van zou moeten weerhouden zijn eigen notenboom te planten.

Recept: walnoten gezond en pittig:

Omdat ik zo’n enorm overschot aan walnoten heb ben ik gaan experimenten met walnoten als gezonde snack. Graag deel ik met jullie mijn recept voor een gezond tussendoortje, voor iedereen die iets bijzonders met zijn walnoten wil.

Ingrediënten:
– Walnoten
– 2x eiwit van grote eieren
– Grof zeezout
– Cayennepeper
– Suiker
– Paprikapoeder

Bereidingswijze:
Stap 1: Zorg ervoor dat de eieren koud is en je beslagkom goed ontvet is. Mix het eiwit totdat het begint te schuimen en mix in een andere kom de rest van de ingrediënten. Bewaar de noten tot later.
Stap 2: Voeg de kruiden uit de ene kom toe aan de beslagkom met het eiwit en meng dit. Roer de walnoten door dit mengsel.
Stap 3: Verwarm de oven voor op 150 graden, beleg de bakplaat met bakpapier en verdeel de walnoten over de plaat. Zorg ervoor dat alle walnoten bedekt zijn met een laagje eiwit.
Stap 4: Bak de noten eerst 15 minuten op 150 graden, draai ze vervolgens voorzichtig om en bak ze dan nogmaals 10 minuten op 120 graden. Laat de walnoten eerst afkoelen voor je ze eet. Bewaar ze maximaal een week. walnoten gezond of ongezond
Verder zijn walnoten gezond als je ze als tussendoortje eet, ze los en onbewerkt door een salade gooit tijdens de lunch en ze kunnen ze bijdragen aan het gezond ontbijt.

Er is eigenlijk geen enkele maaltijd te bedenken waarbij de gezonde walnoot niet past!

Calorieën walnoten

In onderstaande tabel kun je lezen hoeveel calorieën walnoten bevatten.

Dadels calorieen

Aantal calorieën per 100 gram 694
Kilojoule 2.905
Eiwit 14,4
Koolhydraten 12,1
Vet 62,5

Koop advies

Recente posts

Uit de Categorie

Lifestyle

Lees meer gezonde tips &
fijne weetjes over wat je eet

fruit tussendoortje

10 gezonde snacks voor 2023

Er zijn veel gezonde snackopties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en voedingsbehoeften. Hier zijn tien gezonde snackideeën om te overwegen: Vers

Lees verder