Sporten is gezond, dat is bekend. Eten is noodzakelijk, maar hoeft niet altijd even gezond te zijn. Toch heb je om een sportprestatie te kunnen leveren brandstof nodig die je uit voeding moet halen. Wat zijn de meest gezonde snacks om tot je te nemen voor, tijdens en na het sporten? We bespreken een aantal van de gezondste sportsnacks.  

Graanproducten: complexe koolhydraten vóór het sporten

Voor het sporten moet je jezelf natuurlijk flink opladen om voldoende te verbranden te hebben. Je hebt daarom koolhydraten nodig, en bij voorkeur complexe koolhydraten waar je lang op vooruit kunt. Deze haal je in het bijzonder uit graanproducten. Volkorenbrood is een gezonde en goede keuze hiervoor, maar eventueel zijn crackers en rijstwafels ook een optie, hoewel die minder goed vullen. Een aanrader voor beleg is een plakje kipworst, omdat hier veel eiwitten zitten, en dat is weer gunstig voor je spieren. Een dikke laag pindakaas mag ook, want ook hier zit veel eiwitten én koolhydraten in.

Koolhydraatrijke boost tijdens het sporten

Als je langdurig gaat bewegen, verbrand je ook langdurig. Zo kun je tijdens het sporten een acute behoefte aan nieuwe brandstof krijgen. Op dat moment is het verstandig om voeding tot je te nemen die afgestemd is op langdurige inspanning en snelle opname. Hiervoor zijn koolhydraatrijke sportsnacks ontwikkeld zoals energy gels en energy bars die je snel tot je kunt nemen en je precies dat geven wat je nodig hebt. Deze sportvoeding van CAMPZ is online te verkrijgen. Een banaan is een goed alternatief. Ook die is rijk aan koolhydraten en kan snel geconsumeerd worden.

gezonde sport snacks

Eitwitrijke voeding voor na het sporten

Natuurlijk heb je voedsel nodig om te kunnen presteren, maar ook na je sportprestatie is het nodig om de juiste voeding tot je te nemen. Op dat moment heeft spierherstel de prioriteit. Hiervoor is proteïne nodig. Dit kun je halen uit proteïneshakes, maar ook uit zuivelproducten. In het bijzonder geldt dat voor yoghurt (met granola!) en hüttenkäse. Ook eieren, kip, zalm en tonijn zijn rijk aan proteïne en zijn geschikte voeding om tot je te nemen na het sporten. Studentenhaver is ook een goede optie, omdat je daarbij door de mix van verschillende noten veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt, waaronder natuurlijk proteïne.

Hoewel het geen snack is, is het belangrijk om te vermelden dat je rondom het sporten zeker niet moet vergeten voldoende water te drinken. Water is de gezondste manier om je lichaam te hydrateren, en dat heb je hard nodig als je flink gaat zweten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koop advies

Recente posts

Uit de Categorie

Lifestyle

Lees meer gezonde tips &
fijne weetjes over wat je eet

fruit tussendoortje

10 gezonde snacks voor 2023

Er zijn veel gezonde snackopties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en voedingsbehoeften. Hier zijn tien gezonde snackideeën om te overwegen: Vers

Lees verder