amandelen gezond Zijn amandelen gezond? Zeker weten, wie slim wil zijn eet amandelen! Op mijn werk bewaart mijn collega in haar bureaulade een mysterieus plastic bakje dat rammelt als ze het eruit pakt. Ik was erg nieuwsgierig en wat blijkt: zij bewaart daarin haar voorraadje amandelen om onder werktijd gezond te kunnen snacken.

Amandelen blijven lang goed. Steek dus vooral een zakje in je tas zodat je in de trein altijd je honger kunt stillen of, zoals mijn collega, bewaar een doosje in je bureaulade op je werk. Ik vertel hieronder ook graag waarom amandelen gezond zijn, en of ze helpen bij bijvoorbeeld afvallen.

Waarom zijn amandelen gezond of ongezond?

Amandelen gezonde snack? Jazeker, een amandel eten op zijn tijd is erg goed voor je. Hieronder lees je waarom amandelen in mijn lijstje van de beste gezonde snacks staat.

Een slimme noot: de vitamines en mineralen zijn goed voor de hersenen. In amandelen zit namelijk de stof phenylalanine, wat je lichaam ondersteunt in het aanmaken van lichaamseiwit, wat weer signaalstoffen produceert naar de hersenen toe. Dit domino-effect zorgt voor een goede functionering van de hersenen.
Vitamine E en mangaan: amandelen vormen een gezonde bron van vitamine E en mangaan, wat helpt de huid, je grootste orgaan, gezond te houden. Ook zijn amandelen gezond voor je hart, rode bloedcellen, zenuwen en spieren.
Rijk aan kalium en natrium: wat helpt de bloeddruk te stabiliseren
En verder: zijn amandelen gezond omdat ze helpen het cholesterolgehalte te verlagen en helpen diabetes tegen te gaan.

Amandelen ongezond?

amandelen gezondAmandelen kunnen ook ongezond zijn voor je. Vanzelfsprekend als je er heel veel eet, dan is het niet goed meer. Maar dat is met alles zo. Maar sommige amandelen zijn in de basis al niet zo gezond. Denk aan gezouten amandelen, of amandelen met cacao erop. Natuurlijk zitten daar nog wel goede bestanddelen in, maar het zout of de cacao maakt het minder goed voor je gezondheid dan dat je een pure amandel zou eten.

 

Wat zijn amandelen?

Amandelen behoren tot nootsoorten zoals de walnoot. Ook horen amandelen thuis in de categorie Superfoods en mogen daarom niet ontbreken in het dieet van iedereen die graag gezond eet en leeft.

Daarnaast lees je hierboven dat amandelen gezond zijn in ieders voedingspatroon en wat voor dieet dan ook. Technisch gezien zijn amandelen zaadjes en behoren ze tot de familie van de perzik, appel, pruim, aardbei, kers en peer. Daarom wordt de amandel geen gewone noot, maar een boomnoot genoemd.

Recept: ontbijt smoothie met amandelen

De ingrediënten voor deze frisse en gezonde ontbijtsmoothie met amandelen is goed voor twee personen.

Ingrediënten:
– 80 gr amandelen
– 2 bananen
– 80 ml magere yoghurt of soja-yoghurt
– 120 gr havermout
– 500 gr ijsblokjes

Bereidingswijze:
Stop alle ingrediënten samen in de blender en mix deze 30 seconden.

Tip: Deze smoothie bevat bijna alle ingrediënten die worden aangeraden bij een gezond ontbijt. Ik maak altijd graag altijd meer, zodat ik een andere ochtend minder moeite hoef te zijn voor een voedzaam ontbijt.

Vergeet niet een warme drank te drinken bij je ontbijt, zodat je je spijsvertering op gang komt en alle voedingsstoffen die amandelen gezond maken goed opgenomen worden in je lichaam.

recept amandelen noten

Calorieën amandelen

Ik vind het altijd belangrijk om te weten hoeveel calorieën en kilojoule ik precies binnenkrijg. Daarom laat ik je per gezonde snack zien wat er in zit. In het schema hieronder zie je het aantal calorieën van amandelen.

Aantal calorieën per 100 gram  573
Kilojoule per 100 gram 2.298
Eiwit 18
Koolhydraten 5,5
Vet 54,0

Koop advies

Recente posts

Uit de Categorie

Lifestyle

Lees meer gezonde tips &
fijne weetjes over wat je eet

fruit tussendoortje

10 gezonde snacks voor 2023

Er zijn veel gezonde snackopties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en voedingsbehoeften. Hier zijn tien gezonde snackideeën om te overwegen: Vers

Lees verder