Het is zonde dat gember niet bekender is in Nederland en in niet zoveel gerechten gebruikt wordt. Dat gember gezond is, staat namelijk buiten kijf. Gember kom je vaak tegen in Indonesische gerechten, alleen heet het dan Djahé.

Gember kan echter prima bij een hele keur van gerechten, zowel zoet als hartig. Daarnaast is gember ook een natuurlijk geneesmiddel voor tal van kwaaltjes, mits je dit regelmatig eet. Gember hoeft niet per se vers te zijn, ik heb bijvoorbeeld een doosje gemberthee op mijn werk, dit is net zo goed!

Gember gezonde snack

Om deze redenen is gember gezond:

Gember bevat een paar bouwstoffen met antioxidanten eigenschappen die je lichaam helpen beschermen tegen hart- en vaatziektes en kanker: shogaol, gingerol en zingiberene. Daarnaast is gember gezond omdat er allerlei vitamines, mineralen, eiwitten, goede koolhydraten en vezels in zitten. De verschillende soorten vitaminen zijn: B1, B2, B6 en vitamine C. De mineralen zijn: natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Gember gaat ook een opgeblazen gevoel in de maag tegen en helpt tegen migraine. Gember helpt het lichaam ook sneller te ontgiften, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Ook bevordert gember de stoelgang. De antioxidanten helpen vrije radicalen op te sporen en te vernietigen. Vrije radicalen ontstaan tijdens de stofwisseling, maar bijvoorbeeld ook door uv-straling.

Gember gezond of dikmaker?

Afvallen en gember is een goede combinatie. Gember zorgt voor een grotere speekselaanmaak en hierdoor wordt het voedsel in de maag sneller verteerd. Gember ondersteunt dus ook de mensen die een paar kilo willen afvallen.

Recept gemberthee tegen griep en verkoudheid

Deze thee wordt vooral gedronken als iemand verkouden is of de griep heeft, maar zoals hierboven beschreven kan het geen kwaad om gember sowieso in je dagelijkse dieet op te nemen. Maak het jezelf makkelijk met dit recept voor gemberthee.

Gemberthee gezond

Benodigheden:
– 4 kopjes water
– 5 cm gemberwortel
– 1 schijfje citroen
– 1 theelepel honing
– Eventueel een mespuntje kaneel voor een herfstachtige smaak

Bereidingswijze:
Stap 1: schil de gemberwortel en snijd deze in plakken.
Stap 2: Doe de plakjes gember in een pannetje en giet de kopjes water erbij.
Stap 3: Laat de gember in het pannetje met het deksel erop ong. 15-20 minuten zachtjes koken.
Stap 4: Zeef de stukjes uit het water en de rest is gemberthee. De plakjes gember kunnen weggegooid worden.
Stap 5: Voeg honing en citroen naar smaak toe en eventueel een beetje kaneel.

Gember gezond

Gember gezond en makkelijk

Gember zit vaak verwerkt in sojasauzen om te wokken, maar ook kun je gember in poedervorm kopen. Dit poeder behoudt zijn eigenschappen ongeveer een jaar.

Gember geeft ook een hele fijne smaak aan rijst. Kook grote stukken samen met je rijst en haal deze daarna er weer tussenuit. De rijst is nu heerlijk smaakvol. Het is ook heerlijk en makkelijk om gember met de rest van de groenten waarmee je al gewend bent te bakken en/of te wokken. Een potje gemberpoeder kopen mag ook, maar verse gember is natuurlijk het lekkerst.

Koop advies

Recente posts

Uit de Categorie

Lifestyle

Lees meer gezonde tips &
fijne weetjes over wat je eet

fruit tussendoortje

10 gezonde snacks voor 2023

Er zijn veel gezonde snackopties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en voedingsbehoeften. Hier zijn tien gezonde snackideeën om te overwegen: Vers

Lees verder