Zijn olijven gezond, en kan je ze zien als een gezond tussendoortje? In het algemeen zijn gezonde snacks bij voorkeur een hapje waar genoeg voedingsstoffen, vezels, eiwitten en voldoende gezonde vetten inzitten. Een gezonde snack zorgt ervoor dat je energie krijgt om er weer tegenaan te gaan.

olijven gezond

Ik wissel graag af met olijven. Ik gebruik graag olijven in mijn pasta en ik eet ze graag ’s avonds bij de televisie. De olijven die ik over houd neem ik mee naar mijn werk of in mijn tas in de auto of trein.

Het mooie van gezond eten is dat het bij elke maaltijd van de dag past en het nooit gek is als tussendoortje. Als je groente, fruit of noten over hebt, is er altijd wel een bestemming voor deze gezonde voeding te vinden.

Hieronder vertel ik waarom olijven gezond zijn en of gevulde olijven gezond zijn.

Wat maakt olijven gezonde snack?

Weinig calorieën: 1 olijf bevat maar 7 kilocalorieën, dit maakt niet per se olijven gezond, maar maakt olijven wel een slanke snack.

Groene olijven versus zwarte olijven: zwarte olijven bevatten meer vetten dan groene (onrijpe) olijven.

Gezonde vetten: olijven zitten boordevolle gezonde vetten, net zoals bijvoorbeeld avocado.

Vezels: zijn goed voor de stoelgang en olijven zitten er vol mee.

Antioxidanten: in de vorm van vitamine E, die veroudering tegen gaat.

olijven gezond tussendoortje

Zijn gevulde olijven gezond?

olijven gezond calorieenGevulde olijven zijn gezond wanneer de inhoud ook gezond is. Dit spreekt waarschijnlijk voor zichzelf. Als een olijf gevuld is met paprika is deze gezonder dan een zonder, omdat deze meer voedingsstoffen bevat.

Kijk wel uit met de zout waarmee gevulde olijven smaakvoller gemaakt. Een handje vol gevulde olijven per dag is daarom meer dan genoeg. Want net als bij bijna alle stoffen, zodra je ze dagelijks gaat eten komt het moment dichterbij dat je er “te” veel van eet.

Recept: neem een gezonde lunch met olijven gezond mee naar je werk

Ingrediënten:

– Kopje quinoa

– Halve aubergine in plakjes (eventueel gehalveerd)

– 1 rode paprika in reepjes

– 3 tenen knoflook

– 4 el olijfolie (naar eigen wens)

– 3 druppels tabasco

– Handvol (gevulde) olijven

Bereidingswijze:

Stap 1: kook de quinoa zoals aangegeven op het pak

Stap 2: Snij 2 tenen knoflook in plakjes en gebruik deze om de paprika en de aubergine te grillen in een grillpan of in de oven

Stap 3: Mix de gegrilde groenten en de quinoa in een bakje door elkaar

Stap 4: Pers de derde teen knoflook boven deze mix en meng deze er ook doorheen

Stap 5: Druppel de tabasco en de olijfolie over het gerecht en meng deze erdoorheen. Ben je niet zeker of je bakje goed afsluit, neem de olijfolie dan mee naar je werk en doe deze er tijdens de lunchpauze pas doorheen.

Dit gerecht kan als een maaltijdsalade gegeten worden en hoeft dus niet warm te zijn. De gezonde lunch kan ook de avond van te voren gemaakt worden. Dit gerecht is ook geschikt als avondmaaltijd. Ik maak van dit soort gerechten altijd teveel, zodat ik de volgende dag, of de dag erna, tevens een gezonde lunch heb.

Olijven gezond calorieen

Veel mensen zijn nieuwsgierig of olijven gezond zijn, maar ook of er veel calorieen inzitten. In de tabel hieronder zie je de voedingswaarden en de kcal voor 100 gram olijven.

olijven gezonde snack

Aantal calorieën per 100 gram 128
Kilojoule 538
Eiwit 1,4
Koolhydraten 0,2
Vet 13,8

Koop advies

Recente posts

Uit de Categorie

Lifestyle

Lees meer gezonde tips &
fijne weetjes over wat je eet

fruit tussendoortje

10 gezonde snacks voor 2023

Er zijn veel gezonde snackopties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en voedingsbehoeften. Hier zijn tien gezonde snackideeën om te overwegen: Vers

Lees verder