Is roggebrood gezond als lunch of ontbijt? We zijn bijna allemaal opgegroeid met boterhammen, maar nu heerst er veel onduidelijkheid over het feit of brood nu wel of niet gezond is.

Roggebrood heeft de naam gezonder te zijn dan gewoon brood en dit is zeker waar. Het is alleen wel een beetje vals spelen, want roggebrood bevat andere ingrediënten dan een normale snee volkoren en wordt ook anders bereid dan het meeste brood.

roggebrood gezond

Waarom is roggebrood gezond

Roggebrood wordt op een lagere temperatuur gebakken dan bruinbrood, hierdoor is het een stuk gezonder. Bij hoge baktempraturen kunnen er kankerverwekkende stoffen zoals acrylamide ontstaan.

Daarnaast behoudt het brood door de lage temperatuur meer voedingsstoffen dan bruinbrood. Roggebrood bevat daarnaast extreem veel vezels, alleen daarom is roggebrood gezond. Dit is namelijk goed voor de stoelgang. Ook zit er in roggebrood verschillende vitaminen en mineralen.

Roggebrood gezond door langzame koolhydraten

Roggebrood bevat veel langzame koolhydraten, waardoor de energie die in roggebrood zit minder snel wordt vrij gegeven en je langer een verzadigd gevoel krijgt. Je voelt dus minder snel de behoefte om te snacken bij roggebrood als bij gewoon brood.

Ondanks het feit dat roggebrood zwaarder lijkt om te eten, zijn deze koolhydraten licht verteerbaar, in tegenstelling tot gewoon brood.

Gewoon brood zorgt ook voor een piek meteen na het eten, waardoor je bloedsuikerspiegel niet in balans is en je (vr)eetbuien kan krijgen. Ook is dit brood cholesterolverlagend, ook hierom is roggebrood gezond. Dit maakt je lichaam minder kwetsbaar voor ziektes.

Lekker en gezond beleg voor roggebrood

Roggebrood is gezond, maar droog vind ik het zelf niet zo heel lekker. Je kunt kijken op deze pagina voor gezond beleg op brood, maar het volgende beleg kies ik zelf vaak voor op een roggebroodje:

– haring met wat klein gesneden uitjes, een echte klassieker en heel gezond
– zalm, ook vol goede vetten, mineralen en vitaminen
– schijfjes komkommer en tomaat voor een frisse smaak
– een plakje 20+ kaas met een beetje appelstroop is een heerlijke combinatie

Roggebrood afvallen

Roggebrood eten om af te vallen is een goed idee, vooral omdat roggebrood ervoor zorgt dat je juist minder andere dingen eet.

Uit onderzoek is gebleken dat proefpersonen die roggebrood aten als ontbijt, minder snel behoefte hadden aan eten als de proefpersonen die ontbeten met volkoren brood. Ook is roggebrood gezond doordat het een extreem magere broodsoort is, er zit maar 3 gram vet in per 100 gram.

Met roggebrood afvallen is daarom geliefd bij mensen met overgewicht, maar ook bij mensen die gewoon op de lijn willen letten en toch gezond willen ontbijten.

Geschiedenis van roggebrood:

Vroeg at men naast aardappelen in Nederland voornamelijk roggebrood. Er zijn twee duidelijke koplopers: Fries roggebrood en Brabants roggebrood. Het verschil tussen deze twee is dat Fries roggebrood gemaakt wordt van gebroken roggekorrels en Brabants roggebrood van gemalen roggekorrels.

Roggebrood calorieen

Hieronder zie je de calorieen voor roggebrood en de andere voedingswaarden.

Aantal calorieën per 100 gram 229
Kilojoule 959
Eiwit 6,2
Koolhydraten 54,0
Vet 3

roggebrood calorieen

Koop advies

Recente posts

Uit de Categorie

Lifestyle

Lees meer gezonde tips &
fijne weetjes over wat je eet

fruit tussendoortje

10 gezonde snacks voor 2023

Er zijn veel gezonde snackopties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en voedingsbehoeften. Hier zijn tien gezonde snackideeën om te overwegen: Vers

Lees verder