Een boterham is geen dikmaker van zichzelf, dit ligt vaak en het beleg wat je erop legt of smeert. Maar wat is nu gezond beleg op brood, waar wordt je dik van en van welk beleg kun je afvallen?

gezond beleg

Om te beginnen smeren veel mensen erg veel beleg op hun boterham. Pindakaas is bijvoorbeeld niet per se ongezond, het bevat vezels en eiwitten, maar als je je boterham hier dik mee insmeert kan dit wel 200 kilocalorieën extra opleveren!

Chocoladepasta, een andere favoriet voor op de boterham heeft helemaal niets goeds in zich, in tegenstelling tot pindakaas. Denk hier dus goed over na als je van plan bent om een gezond ontbijt of gezonde lunch klaar te maken.

Eet ook vooral niet zo uit de pot pindakaas of chocoladepasta. Ik heb me hier ook wel eens schuldig aan gemaakt natuurlijk, heerlijk, maar het is een grapje dat je heel erg veel extra kilocalorieën schenkt. Neem er liever een boterham of rijstwafel bij om eerder verzadigd te zijn.

Algemene tips voor gezond beleg

– Zoet in plaats van hartig: zoet heeft ten onrechte een slechte naam door de suiker die hierin zit. Het vetpercentage in hartig beleg is vele malen groter.
– Niet te dik besmeren, niet alleen goed voor je lichaam, ook voor je portemonnee
– Biologisch: deze producten hebben een streepje voor op niet biologisch

Pindakaas gezond beleg?

Ik heb het hierboven al even over pindakaas gehad, maar is pindakaas gezond beleg of niet? Vanwege de noodzakelijke eiwitten en vezels die je lichaam nodig heeft kun je je pindakaas permitteren. Kijk eventueel bij een biologische winkel of natuurvoedingswinkel naar bijvoorbeeld amandelpasta of een andere notenpasta die nog gezonder is voor je. Pindakaas is dus best gezond beleg, maar eet het met mate.

Humus gezond beleg?

Humus is een smeerbare pasta, gemaakt van kikkererwten. In kikkererwten zitten enorm veel eiwitten en dit is bijvoorbeeld ook een hele goede vleesvervanger voor vegetariërs. Daarom is humus gezond beleg wat mij betreft.

Je kunt heel makkelijk zelf humus maken, maar ook in de supermarkt heb je een heel scala van verschillende soorten humus. Humus met paprika, rode biet, rode peper, aubergine, je kunt het zo gek niet bedenken.

Kipfilet gezond beleg?

kipfilet gezond beleg op broodMet mate is vlees niet slecht voor het lichaam, maar mijd vooral varkensvlees, deze vleessoort heeft enorm veel slechte eigenschappen en is een echte dikmaker.

Kipfilet is een magere vleessoort die je jezelf een aantal keer per week zou kunnen permitteren. Neem bij voorkeur magere kipfilet en biologisch, dan is je kipfilet gezond beleg waar je gerust van kunt genieten. Van biologisch kippenvlees wat je zeker dat er niet geknoeid is met groeihormonen of andere schadelijke stoffen die je dik maken.

De zogenaamde “plofkip” is hier een voorbeeld van. De groeihormonen maken niet alleen de kippen dik, maar ook de mensen die dit vlees eten. Ook rosbief en kalkoenfilet is een magere vleessoort. Hiervoor geldt uiteraard hetzelfde.

Is vis gezond beleg?

vis gezond beleg Vis zit boordevol omega vetzuren en is daarom super gezond. Voorbeelden hiervan zijn tonijn, zalm, makreel en garnalen. Bereid deze het liefste zelf tot broodbeleg, koop deze dus vers. Mocht je hier niet toe in de gelegenheid zijn, onthoud dat bijvoorbeeld een bakje zalmsalade of een bakje garnalensalade echte afraders zijn in de supermarkt. Hier is veel mayonaise aan toegevoegd, en ik denk dat ik aan niemand hoef uit te leggen dat je van mayonaise dik wordt en dat het niet gezond voor je is.

Vis is gezond beleg, al is het wel wat prijziger dan de wat meer gangbare belegsoorten.

Zijn eieren gezond beleg?

Een gekookt eitje is ideaal als broodbeleg. In het eiwit van ei zitten namelijk heel veel amonizuren, die het lichaam helpen met de opbouw van eiwitten. Een gebakken eitje kan natuurlijk ook, maar pas op met teveel olie of bakboter. Eieren zijn dus ook gezond beleg.

Kaas gezond beleg?

Kaas is heerlijk, ik ben er echt verzot op. En eigenlijk hoe vetter hoe beter. Maar ja, echt gezond is kaas niet voor je en afvallen lukt al helemaal niet als je veel kaas eet.

Alleen magere kaas, 20+ of op zijn hoogst 30+ valt onder slanke kaas. Pas als de kaas slank is, is kaas gezond beleg.

Appelstroop gezond beleg?appelstroop gezond beleg

Appelstroop kan heel gezond zijn, het zit namelijk boordevol ijzer. Erg goed voor je dus! In sommige appelstroop zit wel veel suiker, let daar even op in de supermarkt.

Vergeet vooral deze ingrediënten niet voor een gezond beleg:

Beleg je eitje, kaas, magere vlees et cetera heerlijk met plakjes banaan, komkommer, paprika of tomaat. Vergeet vooral niet een heerlijk knapperig blaadje sla om je boterham compleet te maken, maar ook verse bladspinazie is ideaal om op je boterham te gebruiken.

 

Wat is jouw favoriete broodbeleg en waarom? Laat een berichtje achter!

4 reacties

  1. Leuke tips en ook lekkere alternatieven. Een opmerking: “plofkippen” krijgen geen groeihormonen, dit is wettelijk verboden omdat het gevaarlijk is voor je gezondheid. De zogenaamde “plofkip” groeit sneller door energierijk voer, meer lichturen en weinig beweging. Een plofkip is niet slechter voor je qua voeding, hooguit minder lekker omdat ze minder beweging hebben gehad smaakt het vlees minder en is het taaier ook mede door de groeisnelheid.

  2. Brood heeft een hoge glycemische index en is koolhydraatrijk product. Met andere woorden, het zorgt ervoor dat je suikerspiegel flink piekt en daarna weer dipt. Kies voor een product met veel eiwitten gecombineerd met goede vetten en je zal verzadigder zijn, minder snel honger hebben en dus minder snel gaan snacken. Dus eet je beleg zonder brood 😉

Koop advies

Recente posts

Uit de Categorie

Lifestyle

Lees meer gezonde tips &
fijne weetjes over wat je eet

fruit tussendoortje

10 gezonde snacks voor 2023

Er zijn veel gezonde snackopties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en voedingsbehoeften. Hier zijn tien gezonde snackideeën om te overwegen: Vers

Lees verder