Rozijnen zijn heerlijk om van te snoepen, maar doe het wel met mate. Rozijnen zijn droge druiven die veel zoetigheid bevatten waardoor ze heerlijk zijn om als tussendoortje te eten. Ze bevatten veel goede stoffen waardoor rozijnen gezond zijn.

rozijnen gezond

Wat maakt rozijnen gezond?

De kleine vruchtjes bevatten vitamine B, magnesium, kalium en vezels. Door de vezelinhoud worden de darmen geprikkeld. Dat is goed voor de stoelgang. Van rozijnen krijg je ook energie. Voor de sporters onder ons is het een goede tip om voor de inspanning rozijnen te eten. De energie wordt heel snel opgenomen door het lichaam.

Er is ooit onderzoek gedaan naar de effecten van rozijnen bij een groep patiënten. Zij moesten elke dag een kommetje rozijnen eten. Na afloop bleek dat bij elke testpersoon sprake was van een lager cholesterolgehalte en de bloeddruk was behoorlijk afgenomen.

Ook leuk om te weten is dat er fenolen in rozijnen zitten. Dat is een antioxidant die het verouderingsproces van je lichaam kan tegengaan.

Rozijnen gezond tussendoortje voor het gebit

rozijnen gezond tussendoortjeJe zult het misschien niet verwachten: rozijnen voorkomen tandbederf en zijn daarom een gezond tussendoortje voor het gebit. Ondanks de vele suikers die in rozijnen zitten wordt tandplak afgeremd. Dat komt doordat er gezonde bacteriën en antioxidanten in zitten die slechte bacteriën doden. Dat zorgt voor het afremmen van tandbederf en ontsteking in het tandvlees.

Bekijk hier nog meer tips voor gezonde tussendoortjes!

Waar komen rozijnen vandaan?

Rozijnen zijn gedroogde druiven. Deze groeien op wijngaarden. De druiventrossen worden op plastic folie in de zon gedroogd. Het vocht gaat op die manier langzaam uit de druiven, waardoor ze krimpen en een rimpelige uitstraling krijgen. Druiven worden donkerder van kleur. Dan worden ze van de steel geplukt, gewassen en bespoten met zwaveldioxide. Dat laatste wordt gedaan omdat druiven langer bewaard kunnen worden.

De vruchtjes hebben hun naam te danken aan het woord ‘raisin’. Dat is het Franse woord voor een droge druif. Rozijnen zijn al sinds de 17e eeuw bekend en inmiddels worden ze door allerlei producten verwerkt.

Druiven zijn zoet, maar rozijnen smaken nog veel zoeter. Omdat het vochtgehalte is verminderd zijn de suikers overheersend en dat maakt de vruchtjes een heerlijke en vooral gezonde snack. Omdat de zoete rozijnen gezond zijn wordt er maar al te graag van gesnoept.

Rozijnen gezonde snack en lekker zoet!

Rozijnen gezonde snack, ja dus. Echter denken veel mensen dat er allerlei suikers aan de gedroogde duiven zijn toegevoegd, omdat ze veel zoeter zijn dan druiven. Niets is minder waar. Druiven bevatten al veel suikers, maar door de vochtafname is de suikerconcentratie in rozijnen veel beter te proeven. Een rozijn bevat evenveel suikers als een normale druif en daarom vind ik rozijnen een gezonde snack.

rozijnen gezonde snack

Waarbij eet je rozijnen

Het is slim om rozijnen voor gebruik even te wassen. Je kunt ze los eten. Ze zijn te vinden in de schappen tussen snoep en lekkernijen, kinderen zijn er dol op.

Een pakje rozijnen of zelfs de variant met een laagje chocola eromheen. Bij de bakker of de supermarkt kun je ook heerlijke rozijnenbolletjes krijgen. Ook worden rozijnen verwerkt in koekjes. Liga, Evergreen of Sultana zijn bijvoorbeeld merken die koekjes verkopen waar rozijnen in zitten.Erg handig om je kind mee naar school te geven.

Je kunt rozijnenkoekjes ook zelf maken. Daarnaast zijn rozijnen gezond en lekker door de pannenkoeken of oliebollen.

Let op: door de hoeveelheid kilocalorieën en suikers zijn rozijnen gezond met mate. Het is niet goed voor je als je er teveel van eet.

Rozijnen kcal

In rozijnen zitten wel goede voedingsstoffen, maar niet in elk opzicht zijn rozijnen gezond. Per honderd gram bevatten rozijnen 285 kilocalorieën. Dat is behoorlijk veel voor de kleine vruchtjes. In de meeste vruchten zit per 100 gram ongeveer 12 gram suikers, terwijl dat bij rozijnen 84 gram is. Dat is de reden dat de vruchtjes je een energieboost geven.

Hieronder zie je het overzicht van rozijnen kcal per 100 gram en de andere stoffen die erin zitten:

Aantal calorieën per 100 gram 285
Kilojoule 1.195
Eiwit 2,5
Koolhydraten 66,5
Vet 0,6

 

Koop advies

Recente posts

Uit de Categorie

Lifestyle

Lees meer gezonde tips &
fijne weetjes over wat je eet

fruit tussendoortje

10 gezonde snacks voor 2023

Er zijn veel gezonde snackopties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en voedingsbehoeften. Hier zijn tien gezonde snackideeën om te overwegen: Vers

Lees verder