De hele dag gezond eten valt af en toe niet mee. Logisch dat je dan ’s avonds voor de bijl gaat. Een drankje, een zak chips, chocola, koekjes. Allemaal veel te lekker, maar achteraf voel je je slecht. Wanneer je ’s avonds nog honger hebt zou fruit voldoende moeten zijn om van dat hongergevoel af te komen. Hoe komt het dan dat je toch meer zin hebt in ongezonde snacks?

gezonde snacks

Wanneer je in de voorbije jaren gewend bent geraakt aan ’s avonds neerploffen op de bank met een bakje chips dan krijgt jouw lichaam automatisch een reactie bij het zien van de bank. Je kunt dat vergelijken met verjaardagen. Daar hoort in je hoofd taart bij. Daarnaast speelt verveling een rol. Overdag ben je druk bezig en ’s avonds kom je tot rust. Hierdoor is de verleiding om te gaan snacken groter. En heb je een huisgenoot of partner die ’s avonds allerlei lekkers op tafel zit dan is het niet makkelijk om voor een gezonde snack te gaan.

Hoe voorkom je dat je iedere avond naar de ongezonde snacks grijpt? Gewoon niet doen is te makkelijk. Daarom hebben wij een aantal tips voor jullie verzameld die helpen om ongezond snacken te voorkomen.

1. Eet een toetje later op de avond

Hou jij ervan om na je maaltijd nog een toetje te nemen? Wacht dan eens twintig minuten na het avondeten. Wellicht heb je niet eens meer zin in dat toetje, zo ja, neem dan een voedzaam toetje. Denk aan yoghurt met noten en fruit. Eet geen toetjes met veel suiker, want hierdoor krijg je juist meer zin in zoetigs in de avond.

2. Ga niet meteen televisiekijken

Doe eens wat anders en ga wandelen, fietsen of een boek lezen. Afleiding zorgt ervoor dat je niet meteen de kast induikt om iets lekkers. Nuttig bezig zijn kan ook, stel je klusjes zoals een zorgverzekering vergelijken uit tot het weekend? Doe het dan eens ’s avonds. Door bezig te zijn met zorgvergelijking denk je niet eens aan koekjes of chocola. Doe iets compleet anders om je gedachten te verzetten.

3. Neem voldoende nachtrust

Wanneer je ’s avonds te laat naar bed gaat heb je grote kans dat je overdag vermoeid bent. Van vermoeidheid krijg je honger. Nog een voordeel is dat je niet om elf uur ’s avonds nog eens een zak chips opentrekt. Je doet jezelf een plezier om vroeger naar bed te gaan.

4. Koop geen ongezonde snacks

Deze tip is eenvoudig, haal het niet in huis. Dan kan je niet de fout ingaan. Echter hou er wel rekening mee dat als je ergens anders bent de verleiding nog steeds op de loer ligt. In feite zou je weerstand moeten kunnen bieden aan een zak chips die je in huis hebt. Doe geen boodschappen wanneer je honger hebt, want dan ligt je winkelkar voordat je het weet vol met ongezonde opties.

5. Drink meer water

Wist je dat dorst vaak verward wordt met honger? Wanneer je plots trek krijgt probeer dan eens om eerst een groot glas water te drinken. Wellicht merk je daarna dat je helemaal niet zoveel zin hebt in koekjes of een zak chips.

6. Kies je moment

Een avondje genieten moet kunnen. Kies echter wel uit welke avond dat wordt. Heb je bijvoorbeeld een feestje op vrijdagavond? Dan moet je niet eveneens op zaterdagavond ongezond snacken. Ga dan voor gezondere opties zoals een bakje aardbeien, handvol noten of popcorn. Vergeet overigens niet om van je ongezonde snack te genieten. Eet met aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koop advies

Recente posts

Uit de Categorie

Lifestyle

Lees meer gezonde tips &
fijne weetjes over wat je eet

fruit tussendoortje

10 gezonde snacks voor 2023

Er zijn veel gezonde snackopties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en voedingsbehoeften. Hier zijn tien gezonde snackideeën om te overwegen: Vers

Lees verder