We hebben het druk; we werken 40 uur of we studeren 7 dagen per week. Het is niet altijd even makkelijk om genoeg te bewegen. Ik moet mezelf af en toe aan mijn haren naar de sportschool trekken na een zware dag op mijn werk. Hiermee verwacht ik geen onbekend beeld te schetsen voor de meeste mensen. We weten het allemaal: bewegen is gezond! Toch is het af en toe moeilijk om dit in de praktijk te brengen.

bewegen is gezond

Beweging is belangrijk om een heleboel redenen, maar de belangrijkste is om gewoon goed in je vel te zitten. 

Behalve tussen de maaltijden op de dag ook de tussendoortjes en snacks gezond te laten zijn, is lichaamsbeweging essentieel om in shape te zijn en te blijven. Sterker nog, ik durf zelfs te stellen dat je zonder goede en regelmatige lichaamsbeweging ook niets hebt aan gezonde snacks.

In dit artikel probeer ik te motiveren om meer te bewegen en geef ik tips om dit makkelijk in te passen in je dagelijkse (drukke) leven. Wil je makkelijk beginnen, dan kun je ook thuis sporten.

Bewegen is gezond, waarom?

Waarom is bewegen gezond? Hieronder een aantal redenen opgesomd:

  • beweging is gezondBewegen is gezond omdat het de kans op hart- en vaatziekten verkleint, waardoor je bijvoorbeeld een beroert of infarct kan voorkomen.
  • Genoeg bewegen verkleint de kans op diabetes
  • Bewegen versterkt je botten en spieren
  • Bewegen verkleint de kans op overgewicht
  • Diverse onderzoeken tonen aan dat je slimmer wordt van bewegen
  • Daar is bewegen gezond omdat je hierdoor beter en meer ontspannen slaapt. Je bent uitgerust als de wekker gaat.

Wat je alleen niet moet doen, is intensieve beweging vlak voor het slapen gaan. Dat maakt adrenaline in je lichaam aan en het kost je lichaam minimaal 2 uur om weer terug te keren naar een ontspannen stand. En met veel adrenaline in je lichaam wordt het lastig om in slaap te vallen.

Hoe vaak moet je bewegen?

Bewegen is gezond, doe dit als het even kan vijf dagen per week een half uur. Als je vet wilt kwijtraken kun je een vet dieet doen, maar ook meer bewegen!

Hier hoort bij: lopen naar de brievenbus, fietsen naar je werk of supermarkt, dansen voor de spiegel of tuinieren. Zelfs zwaar huishoudelijk werk kun je tot gezond bewegen rekenen. Reken dus verder dan je tijd op de sportschool/sportclub.

Je hebt zelfs meer baat bij verspreid over de week vijf keer een half uur bewegen dan twee keer intensief een uur op de sportschool. Uiteraard wil ik een paar keer per week een echte sport beoefenen of fitnessen absoluut niet wegcijferen, maar dat is dit keer niet het onderwerp van het artikel.

Mijn vuistregel is: minimaal 3 keer per week echt sporten (minstens een half uur lang intensief) en elke dag aardig wat lichaamsbeweging.

Tips om effectief te bewegen in het dagelijks leven

– Wandel na het avondeten 10 minuten een rondje in de buurt, bijvoorbeeld samen met je kinderen, man/vrouw, vriend of vriendin. Doe daarna samen fris en vrolijk de afwas. Bewegen is gezond, maar ook goed voor je humeur!
– Doe in de ochtend 10 minuten oefeningen voor je naar je werk gaat.
– Loop een rondje van ongeveer een kwartier in de pauze van je werk met wat collega’s (ook erg goed voor de spijsvertering!) of loop naar de supermarkt.
– Neem de trap in plaats van de lift en neem de fiets in plaats van de auto.
– Fiets naar je werk indien mogelijk. Als je met de trein reist kun je overwegen om naar het eerstvolgende station te fietsen! (of zoals ik soms doe, ’s ochtends racefiets mee naar werk en dan terugfietsen!)

beweging is gezond

Voordat je het weet beweeg je elke dag een uur, zonder dat het je drukke ritme verstoord. Bewegen is gezond om verschillende redenen, maar gaat ook stress tegen. Heb je een drukke levensstijl, dan is goed bewegen nog belangrijker! Stress is namelijk heel erg ongezond en goed bewegen gaat dit tegen.

Beweging is gezond, maar bouw het langzaam op

Beweging is belangrijk voor een mens. Maar door intensief te sporten zonder dit goed op te bouwen ben je averechts bezig…

bewegen is gezond rustig opbouwen

Als je hart iets sneller gaat kloppen ben je goed aan het werken met je lichaam. Je moet echter nog normaal kunnen praten als je stopt met bewegen. Kom je niet meer uit je woorden na je oefeningen, ga het dan iets rustiger aan doen. Laat je lichaam wennen. Het is namelijk niet goed om je lijf te overbelasten. Het zal je niets verbazen dat bij overbelasting blessures ontstaan.

Gezond snacken en gezond bewegen is essentieel voor een gezonde levensstijl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koop advies

Recente posts

Uit de Categorie

Lifestyle

Lees meer gezonde tips &
fijne weetjes over wat je eet

fruit tussendoortje

10 gezonde snacks voor 2023

Er zijn veel gezonde snackopties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en voedingsbehoeften. Hier zijn tien gezonde snackideeën om te overwegen: Vers

Lees verder