Is een broodje gezond maken en eten wel echt gezond? Het ene broodje gezond is natuurlijk het andere niet. Vergeet vooral snel het klassieke broodje op een wit bolletje of wit pistoletje, want dit broodje gezond is niet zo gezond. Ook bevat een ongezond broodje gezond vaak een te vette of zoute dressing, zoals bijvoorbeeld mayonaise of knoflooksaus.
Hetzelfde als bij een echt goed broodje gezond geldt ook voor bijvoorbeeld een salade: maak je dressing zelf, dan weet je wat er in zit. Kant-en-klare salades hebben hetzelfde probleem als het broodje gezond: de gezonde status van deze producten is misleidend!
Een gezond broodje gezond maken
Niet alle ingrediënten op een broodje gezond zijn ongezond. Hieronder vind je de klassieke ingrediënten voor het perfecte broodje. Een broodje gezond zou namelijk geen broodje gezond meer zijn zonder dit beleg:
– Een bruine pistolet
– Kaas, bij voorkeur 20+ of minder
– Schijfjes komkommer
– Schijfjes tomaat
– Blaadjes of snippers sla
– Schijfjes augurk
– Een gekookt ei in plakjes gesneden
– Ui in ringen gesneden
Ik hoop dat dit broodje gezond recept je aanspreekt, op deze manier is het broodje denk ik het gezondst.
Extra toevoegingen voor de ultieme groente-boost die het broodje gezond maken:
– Vervang de snippers sla voor spinazie
– Radijsjes
– Tuinkers
– Reepjes paprika
Vervanging dressing broodje gezond
Ik persoonlijk geniet van de combinatie van verse groenten en een plakje kaas op een broodje. Omdat elke bovenstaande groente anders proeft, is dit naar mijn mening een smaaksensatie in de mond.
In mayonaise of een andere dressing zit vaak teveel zout en vet, maar eerlijk is eerlijk: een extra smaakversterker is best lekker bij je broodje. In plaats van mayonaise of dressing kun je ook nog het volgende doen:
– Kruid met oregano of Italiaanse kruiden
– Maak je eigen groene pesto en besmeer hiermee je broodje
Ham ongezond?
Ik heb het plakje hem bewust uit de lijst ingrediënten gehaald, ondanks het feit dat er mineralen, ijzer en de belangrijke stof B12 in vlees zit.
Een plakje ham heeft echter meer nadelen dan voordelen. Ham in de supermarkt is al heel veel bewerkt op weg van de boer, naar de fabriek, naar de supermarkt en daarbij zijn er vanwege de houdbaarheid stoffen zoals dextrose, nitraat, nitriet en e-nummers toegevoegd.
Ook is er aan plakjes vleesbeleg in een te grote hoeveelheid zout toegevoegd, dit is niet goed voor de bloeddruk. Alsof dat nog niet genoeg is bevat vlees verzadigde vetten die ook niet goed voor ons zijn. Vaak krijgen varkens hormonen toegediend of bepaald krachtvoedsel, waardoor ze sneller groeien, maar waar wij zelf ook dik van worden als we het teveel eten.
Per week mag je 500 gram rood vlees eten, maar ik raad dan liever een magere rundvleesburger aan en geen varkensvlees.
Broodje gezond kcal:
Hoeveel kilocalorieën zitten er in een broodje gezond? Het aantal kcal hangt natuurlijk enorm af van hoeveel beleg je erop doet, en welk soort. Hieronder zie je het gemiddeld kcal voor een broodje gezond:
Aantal calorieën per 100 gram | 58 |
Kilojoule per 100 gram | 244 |
Eiwit | 16,7 |
Koolhydraten | 17,5 |
Vet | 10,8 |
Misschien heb jij ook wel een broodje gezond recept die je wilt delen, of juist een lekker ingredient of een goede dressing voor op het broodje. Laat je comment hieronder achter, dat zouden ik en de lezers erg waarderen!